Gebouw
Sluiten

Efficiënt en duurzaam verwarmen in drie stappen

Duurzaam verwarmen is streven naar een verwarming zonder fossiele brandstoffen, dus zonder stookolie of aardgas. Verwarmen is de belangrijkste energiekost in een huis: 50 tot 75% van het energieverbruik. Kies daarom voor een toekomst-gericht verwarmingssysteem. Zonder grondige renovatiewerken is het installeren van een energiezuinige verwarmings-installatie niet rendabel. Volg volgende stappen goed op:

1. Ga na of uw woning voldoende is geisoleerd. Meer details
2. Ga voor een verwarming op lage temperatuur Meer details
3. Kies voor een duurzame verwarmingsinstallatie Meer details

Verbod op vervanging en plaatsen van stookolieketels vanaf 1 januari 2022

Verbod op vervanging en plaatsen van stookolieketels vanaf 1 januari 2022

Het is vanaf 1 januari 2022 niet meer toegelaten om:

  • Een stookolieketel te vervangen door een stookolieketel, in bestaande gebouwen die kunnen aangesloten worden op het aardgasnet.
  • Stookolieketels te plaatsen bij nieuwbouw of gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is).
Meer informatie op deze pagina

Duurzame verwarmingsinstallaties

Hieronder vindt u alvast ons advies omtrent de meest duurzame oplossingen.Toggle om de verschillende installaties te vergelijken.

Een warmtepomp bestaat uit een warmtebron, een energiedrager en elektrische energie. De installatie onttrekt warmte aan ofwel de lucht, de bodem of het grondwater. Die warmte geeft het terug af aan de woning en/of aan het warmwatercircuit.

Meer info over warmtepompen

Graag advies op maat?

Neem vóór de plaatsing van de warmtepomp contact op met uw elektriciteitsnetbeheerder en -installateur.

Lijst met erkende warmptepompinstallateurs
Professor

Neem samen met uw buurt een initiatief

U komt in aanmerking voor 2 buurtinitiatieven 2

Buurtinitiatieven zijn producten gevormd door energiehuizen en energiegemeenschappen, waar bewoners uit dezelfde buurt de mogelijkheid hebben om zich gezamenlijk in te zetten voor producten zoals energie-ingrijpende werkzaamheden. Door deze activiteiten gezamenlijk uit te voeren, wordt de kwaliteit verhoogd, bespaart men geld en wordt uiteindelijk ook energie geoptimaliseerd.

1. Warmtepomp met als energiebron: bodem of grondwater

Om energie uit de bodem te halen is een diepte boring nodig. Een diepte boring zorgt ervoor dat de warmte vanuit de grond naar de warmtepomp in uw huis wordt geleid. Voor het plaatsen van een geothermische warmtepomp zijn er enkele aandachtspunten en voorwaarden.

Boringen in uw buurt
Legende
Legende
  • Ga na hoe diep u mag boren op uw perceel
    Toegestaan mits vergunning vanaf X meter
    Verboden vanaf X meter
    Rots Tooltip message
    vanaf X meter
  • Ga na of uw woning in een beschermingszone ligt
    Beschermingsgebied Naam
    Beschermingszone Tooltip message
    Uw woning ligt buiten de beschermingszone
    Boringen in uw buurt
    Legende
    Legende

2. Warmtepomp met als energiebron: lucht

Een warmtepomp met als energiebrond lucht, bestaat uit een buitendeel en één of meestal meerdere binnenunits. Zo’n warmtepomp is de ideale oplossing bij renovaties van bestaande woningen of als je verwarmt met elektriciteit. Heb je een cv-ketel of vloerverwarming? Dan kies je beter voor een lucht-water-warmtepomp.

Ga na met uw gemeente of er bepaalde lokale voorschriften zijn en verifieeer bij uw installateur hoeveel geluid uw warmtepomp producteert.

3. Andere soorten warmtepompen

Er zijn nog veel soorten warmtepompen Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Meer info